logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

SEARA HOUSE

“A compliment to architecture in a Ribatejo area”

For over seven years, the owners of this villa have been looking for the ideal place to build a weekend home. Found the coveted land, two secluded acres, with the distant neighborhood, decided to give way to a dream of both. It was the necessity of finding a place to enjoy the landscape, to photograph, to paint, a quiet place where they could be alone, what determined the place.

The requirement they placed on architecture was the same one that decided the choice of location, that the terrain would have to be turned at sunset. For the owners, the colors of the sunset, from orange to blue, are very important, the show is worth enjoying. Their call for simple lines, space designed from the inside out, and a landscape-free layout rather than a necessity was a preconceived idea.

Positioned from North to South, the housing project is organized with two spaces divided into two floors. The option of a horizontal volume is agitated only by the introduction of a high volume that acts as a self-contained apartment. This was one of the constraints of the project, a Seara House. It was crucial that this space separated from the rest of the house, with a double dimension, had a view to the harvest, but could also be seen in the opposite direction. The organization of this space had a simple conception with few divisions between spaces and, in a way, refers us to the architecture of the modern movement and in particular to the Glass House of the North American architect Philip Johnson.

The architectural option stands out for its rationalist and clean space, from which the controlled light, without reflections and under the huge slab on the ground floor with no pillar in sight, allows a better view of the entire outdoor area. This is clearly a reference to Mies, however, what marks most, is not the space but the way the house is intended to mark its silhouette in the landscape. It is intended that the look at the facade at dusk gives us this interaction of volume and mass in the natural landscape.

LOCATION:

Ribatejo

YEAR:

Under construction

ARCHITECTURE:

Nuno Ladeiro / Carmo Branco

Category:

Architecture

Tags:

Arquitetura, Contemporânea